Parterapi – ger starkare relationer
Att leva i en nära relation är något av det mest meningsfulla – och mest utmanande. När vi kommer nära någon annan, blir vi också sårbara. Vi bär på olika erfarenheter, förväntningar och sätt att uttrycka oss. Ibland kolliderar våra världar. Det som en gång kändes självklart kan ersättas av tystnad eller återkommande konflikter som aldrig riktigt får sin lösning.
När ni utforskar hur parterapi går till kan ni förstå vilka mönster er relation har och hitta nya sätt att mötas. Parterapi är inte en sista utväg – utan en möjlighet till förändring – en modig inbjudan till ärlighet, lyssnande och en djupare kontakt.
Vad är parterapi?
Det är vanligt att undra hur parterapi går till innan man bestämmer sig för att prova. En viktig del av terapin är att förstå de mönster som påverkar relationen – och förstå hur våra invanda sätt att kommunicera formar vår samvaro och ibland skapar missförstånd.
Parterapi är ett samtal där båda får utrymme att utforska relationen på djupet – både det som fungerar och det som skaver. Tillsammans med en samtalsterapeut får ni hjälp att sätta ord på det som ofta är svårt att tala om hemma. Terapeuten stöttar er i att kommunicera tydligare och förstå varandra bättre. Ibland är en av er mer redo än den andra, och det är helt okej. Det är vanligt att man i början känner sig nervös eller tveksam.
Vanliga frågor inom parterapi är: Hur kommunicerar vi? Vad triggar våra konflikter? Hur tar vi avstånd – och hur längtar vi egentligen efter kontakt? Genom att få syn på dessa mönster kan ni hitta nya sätt att mötas – med mer förståelse, empati och självkännedom.
Terapeutens roll i parterapi
Samtalsterapeutens roll är inte att ta ställning, utan att skapa en trygg och neutral plats där bådas perspektiv får ta plats. De fungerar som en närvarande guide snarare än en problemlösare. Hen dömer inte, ger inte facit och tar inte någons parti. I stället ställer terapeuten frågor under parterapin som hjälper er att se bakom beteenden – till känslor, behov och längtan. I mötet tränas ni på att uttrycka er själva tydligt, lyssna aktivt och våga vara sårbara med varandra.
Alla parterapeuter på HumaNova har en gedigen utbildning i att arbeta med relationer – men också en egen inre resa i ryggen. Att utbilda sig till parterapeut hos HumaNova innebär inte bara en professionell kompetensutveckling, utan också ett personligt växande som återspeglas i mötet med paren. Parterapi handlar inte bara om att förstå varandra bättre, utan också om att förstå sig själv i relation.
Vanliga frågor om parterapi
Hur vet vi om det är dags att söka hjälp?
Många väntar för länge. Om ni återkommer till samma konflikt, känner er ensamma trots att ni lever tillsammans, eller har svårt att kommunicera utan att det blir gräl – då kan det vara rätt tid. Parterapi är inte bara för kriser, utan också för par som vill utvecklas tillsammans.
Vad händer om vi har olika vilja att förändra?
Det är vanligt att en partner är mer engagerad än den andra i början. Terapeuten hjälper er att utforska vad som ligger bakom motståndet – det kan handla om rädsla, skam eller tidigare erfarenheter. Förändring börjar inte med att båda vill exakt lika mycket, utan med att ni är villiga att vara i samtalet.
Måste vi prata om allt det jobbiga direkt?
Nej. Ni börjar där ni är. Terapeuten leder processen med varsamhet, och det finns tid att landa innan ni går in i det mest sårbara. Ofta börjar man med att utforska nuläget och vad ni längtar efter.
Kan vi gå i terapi även om vi funderar på att separera?
Ja. Ibland leder samtalen till fördjupad kontakt – ibland till ett gemensamt beslut att gå skilda vägar. Oavsett vilket, kan parterapi bidra till mer klarhet, respekt och förståelse. För många blir det en hjälp att separera på ett mer medvetet och omsorgsfullt sätt, särskilt om det finns barn med i bilden.
Vad händer om vi börjar gräla under samtalet?
Det är inte ovanligt att känslor blossar upp – och det får de göra. Terapeuten hjälper er att stanna kvar i samtalet, utan att gå in i gamla mönster. Det blir ett tillfälle att träna på att kommunicera på ett nytt sätt, mitt i det som känns.
Hur många gånger behöver man gå?
Det varierar. En del par upplever stor förändring efter några samtal, medan andra fortsätter att gå i parterapi under längre tid. Tillsammans med terapeuten formar ni en riktning som känns meningsfull för er båda.
Vi älskar varandra – varför räcker inte det?
Kärlek är en stark grund, men inte alltid tillräcklig för att relationen ska fungera i vardagen. Parterapi hjälper er att förstå varför det skaver, trots kärleken och vad som krävs för att skapa en relation där båda känner sig trygga, sedda och uppskattade.
Tänk om vi upptäcker att vi inte passar ihop?
Det är en rädsla många bär på, men ofta leder insikterna i parterapi till en djupare förståelse och nya sätt att vara tillsammans. Ibland inser man att man behöver förändra hur man relaterar – inte vem man är med. Oavsett utgång kan processen ge klarhet, lugn och värdighet.
Nyfiken på nästa steg?
Om du och din partner är nyfikna på parterapi, kan ni hitta professionella och närvarande parterapeuter på Livily.se. Där kan ni läsa mer, se olika terapeuters bakgrund och boka en första tid.
Och för dig som känner att relationer är det mest spännande som finns – kanske inte bara din egen, utan också andras – så finns det faktiskt en möjlighet att gå ännu djupare. HumaNova erbjuder utbildningar för dig som vill bli samtalsterapeut med inriktning på relationer. Vem vet? Kanske är det din tur att hålla samtalsrummet för andra i framtiden.