11 möjliga karriärvägar som Diplomerad Samtalsterapeut

Karriärmöjligheter som Diplomerad Samtalsterapeut

Att utbilda sig till samtalsterapeut öppnar upp för många spännande karriärmöjligheter. Här presenterar vi 11 möjliga karriärvägar där du som gått en utbildning till Diplomerad Samtalsterapeut kan använda din kompetens för att hjälpa människor och göra skillnad i deras liv. Många som väljer att byta karriär och bli samtalsterapeut gör det för att lämna en stressig arbetsmiljö och istället få arbeta med hjärtat, samtidigt dom de får chansen att bli sin egen chef.

Anledningarna att utbilda sig till samtalsterapeut är många. Några vanliga skäl är att:

  • få arbeta med människor
  • få bidra till världen
  • göra något som känns meningsfullt

Samtidigt upplever de flesta själva utbildningen som väldigt givande, där du får arbeta med din egen utveckling på vägen mot ett nytt yrke.

Samtalsterapeuter finns där människor finns

Samtalsterapeuter finns överallt där företag, grupper och enskilda individer behöver stöd och utveckling. Generellt kan miljöerna delas in i två områden; frisk- och hälsovård samt personlig utveckling. Här nedan listar vi 11 möjliga karriärvägar efter att du har genomfört utbildningen till samtalsterapeut.

1. Terapimottagningar

På privata eller offentliga terapimottagningar möter du klienter som söker hjälp för psykisk ohälsa, relationer eller livskriser. Många söker stöd för att hantera stress, ångest eller andra psykiska utmaningar.

2. Skolor (som kuratorer)

Du kan arbeta som kurator och hjälpa elever med problem som rör deras psykiska välbefinnande, mobbning eller studieproblem.

3. Ungdomsmottagningar

På ungdomsmottagningar hjälper du unga människor att hantera ångest, identitetskriser och andra frågor som rör deras känslomässiga hälsa.

4. Palliativ vård

Som samtalsterapeut inom palliativ vård arbetar med människor som går igenom svåra livssituationer och hjälpa dem att hantera sorg och förlust.

5. Socialtjänsten

Arbetet innebär att ge stöd till familjer, barn och vuxna som är i riskzonen för psykisk ohälsa. Du hjälper klienter att bearbeta svåra livssituationer genom samtal.

6. Hjälporganisationer

I hjälporganisationer stödjer du människor som går igenom kriser, exempelvis hemlösa, offer för misshandel eller de som har flytt krig och förföljelse.

7. HR-avdelningar

Inom företag och organisationer arbetar du med att hjälpa anställda hantera arbetsrelaterad stress, konflikter eller personlig utveckling. Mental hälsa på arbetsplatsen är ett område som allt fler företag satsar på.

8. Företagshälsovård

Företagshälsovård erbjuder stöd till anställda genom förebyggande arbete och behandling av psykiska besvär, som arbetsrelaterad stress och ångest.

9. Rättsväsendet

Inom rättsväsendet kan samtalsterapeuter arbeta med både brottsoffer och gärningspersoner, för att hjälpa till med återanpassning och bearbetning av traumatiska upplevelser.

10. Kriminalvården

Inom kriminalvården arbetar du med personer som är dömda till fängelse och hjälper dem att bearbeta sina handlingar och förbereda sig för ett liv efter fängelset.

11. Konsultorganisationer

I konsultorganisationer arbetar du med företag för att utveckla ledarskap och grupper, hjälpa till att hantera organisatorisk stress och skapa en hälsosam arbetsmiljö.

Chansen att få jobb

Efterfrågan på samtalsterapeuter växer, särskilt med ökande problem som utbrändhet och psykisk ohälsa. Allt fler företag satsar på mental hälsa och det har blivit mindre stigmatiserat att söka terapeutisk hjälp. För den som vill starta en egen mottagning är kundanskaffning en viktig del. Genom att arbeta med träningsklienter under utbildningen kan du bygga upp en kundbas redan innan du börjar.

Att genomföra en steg 1-utbildning ökar chansen att få jobb, då den följer Socialstyrelsens normer och ger titeln Diplomerad Samtalsterapeut. För den som vill bredda sina möjligheter och öka sin efterfrågan på arbetsmarknaden kan en KBT-utbildning vara ett utmärkt komplement.

Anställd eller egenföretagare

Som samtalsterapeut kan du välja att arbeta inom både offentlig och privat sektor. En annan möjlighet är att starta en egen mottagning, själv eller tillsammans med andra. Det är vanligt att många samtalsterapeuter startar sin egen praktik, där de erbjuder professionella tjänster till klienter i behov av hjälp. En annan möjlighet är att bygga nätverk och starta mottagning tillsammans med andra terapeuter.

Ett sätt att starta eget är att smyga igång den nya verksamheten samtidigt som du behåller din anställning. Läs mer om hur man kan gå tillväga i artikeln Förändring och utveckling går hand i hand. Du kan också välja att starta en mottagning tillsammans med andra som erbjuder samma eller kompletterande tjänster, i vår artikel Bli den du är hittar du fler tips.

Våga ta steget

Det kan kännas nervöst att ta steget och byta karriär, men för många är det ett beslut som leder till mer meningsfulla arbetsuppgifter och en större personlig tillfredsställelse. Om du funderar på om yrket samtalsterapeut är något för dig, tveka inte att kontakta oss för att få prata med en av våra studievägledare som gärna hjälper dig med att fatta det rätta beslutet.

För att ställa frågor till en av våra studievägledare klicka här.

Läs fler bloggar här